Mer och mer tonåringar flyttar hemifrån när de börjar gå på gymnasiet. Med hjälp av 3 ungdomar från Rymdgymnasiet, Kiruna, kan vi se hur ansvaret med ett eget hem kan påverka studierna.
Det är inte ofta tonåringar flyttar hemifrån och bo själva för att plugga på gymnasium.
Kan detta då påverka hur de studerar? Blir de bättre på att ta eget ansvar både utanför och i skolan?
Jag valde att intervjua tre av mina kompisar:
Jonas, för att han var exalterad på att få bo själv och flytta hemifrån. Noah, för att han jobbar för att betala för sin lägenhet som han har fixat, med hjälp av skolan, själv och stabiliserar sig då ekonomiskt själv vilket ingen annan i vår klass gör. Hanna, för att hon bor med andra som inte är från skolan, en ganska bra bit ifrån den också.
Kan du balansera ansvaret i skolan samt som i hemmet?
- Ja kan nog balansera det helt ok, säger Jonas. Men för det mesta hamnar fokuset mindre på skolan och mer på kompisar och hemmet och sådant.
Hanna berättar att det går helt okej med skolarbetet hemma och tillägger:
- De enda är ju att man blir nog mer ofokuserad och vill göra annat.
Noah är mer i mitten av Jonas och Hannas svar.
- Jag har lyckats hitta en ”balans” mellan skolarbetet och hemmet. Självklart så prioriterar jag skolarbetet men jag har också en planering som jag följer.
Likheten mellan svaren är att det går ok att balansera ansvaret men att det kan bli lättare att tappa fokuset på skolan. Samt att man lätt vill göra andra grejer som att vara med kompisar istället.
Det kan dock bli lätt blir ofokus på skolan när man inte längre bor med sina föräldrar. Det har att göra med att man är ensam direkt efter skolan utan att någon riktigt kollar till en, så som föräldrar gör. Ansvaret blir fullt på en själv och eftersom tonåringar rent statistiskt har svårt med fokus blir det oftast att man hänger med kompisar istället. Det är då man använder den tiden till att plugga tillsammans. Vilket visar att tonåringar alltid gör det bästa ur en situation.
Får du ekonomisk hjälp av dina föräldrar eller tar du hand om din inkomst själv? I så fall, gör du det genom att jobba och kan det då ta upp för mycket tid från skolan?
- Mina föräldrar betalar för grundkostnader, berättar Jonas, som typ hyra, mat osv. Han fortsätter sedan med att förklara att han ändå för mycket själv samt får studiebidrag.
Hanna å andra sidan bor inte själv. Hon har andra människor vilket göra att kostnaderna inte blir stora. För det mesta hjälper hennes föräldrar henne också. Hon känner sig lite delad ur det sociala sammanhanget när hon måste balansera skolan och kompisar där med det sociala i familjen som hon bor med.
- Jag finner dom bara som ett störningsmoment ärligt talat, mest kanske för att jag har som två olika liv och måste hålla koll på livet utanför skolan mer än livet i skolan.
Både Jonas och Hanna får hjälp av sina föräldrar i de stora kostnaderna som hyra och mat. Ingen av dom behöver jobba på fritiden så om det skulle finnas något störningsmoment från skolan skulle det vara den sociala biten som måste upprätthållas.
Noah, han har istället skaffat ett jobb på Burger King för att kunna stanna kvar och gå i skolan. Han svarade så här.
- Att ha ett jobb samtidigt som man pluggar är den värsta kombination man kan ha enligt mig.
Stressen mellan jobb och fritid kan alltså vara väldigt krävande och han vet konsekvenserna och har själv vägt sina pros and cons:
- Visst man tjänar pengar och slipper fråga föräldrar om pengar och kan köpa det man vill men med tanke på hur mycket jag jobbar så har det lett till att jag är både psykiskt och fysiskt helt utmattad. Han skriver att ansvaret över jobbet hindrar honom från att faktiskt vara i skolan om man säger så. Det blir lektioner, jobb och sen plugga. Det blir väldigt krävande för honom och han känner själv att han presterar sämre. Samt att ansvaret i det sociala som hänger över honom.
- Det får mig att känna mig som en främling bland alla andra. Det finns vissa kväller man bara sitter och undrar är det värt det. Jag jobbar medan andra är ute och festar och har roligt, är det rätt? Han avslutar sedan med en enkel sammanfattning av att han må ifrågasätta det ibland men han glömmer aldrig bort varför han gör det.
Känner du dig mer stressad än om du hade bott hemma?
Jonas börjar med att berätta om hur stressnivån sjunker när ens egen frihet ökar då han bor själv. Men tillägger:
- Men jag hade nog också fokuserat mer på skolan. Friheten hjälper mot stressen men inte för plugget.
Eftersom Noah har ett jobb utanför skolan så är hans syn inte densamma.
- Ja, jag känner mig stressad med tanke på att jag jobbar och att jag måste göra allt själv.
Hanna är mer i mitten av deras svar, hon pratar mer om hur spännande det kan vara.
- Njaa, de är ju såklart att vänja sig med en ny miljö, men samtidigt är de ganska kul med utmaningar.
När de allra flesta tänker på stress så tänker de på att man inte hinner med det man vill, men stress uppfattas alltid olika från person till person. Jonas pratar om att hans föräldrar är mycket på honom och därför blir han stressad av det, medan Hanna berättar att hon är bekväm i Kiruna och det enda hon stressar över är att hinna socialisera med sina klasskamrater. Medan Noah har ungefär samma stress som Hanna men istället för att bo så långt ifrån de andra så har han sitt jobb.
Tycker du om att bo själv? Om ja, vad är då bäst? Om nej, vad skulle du då ändra?
Jonas svarade direkt med:
- Ja absolut 100% 10/10 would do it again.
Medan Hanna istället säger
- Alltså, att inte bo hemma men att bo med andra människor är ganska stressande ärligt talat.
Noah tycker dock såhär:
- Jag har fortfarande lite svårt att bestämma mig om att flytta ut är det bästa eller det värsta beslutet jag gjort.
Jonas tillägger senare om hur självständigheten med dess frihet kan vara det bästa som finns. Man blir sin egen person.
Hanna ser det dock ur ett annat perspektiv. Hon beskriver svårigheten med att bo med andra människor som inte har med skolan att göra.
- De känns som att man måste hålla koll på 2 liv samtidigt och inte hänga med klassen som jag kanske vill göra.
Noah njuter dock med att själv även om konsekvenserna inte var något han hade tänkt på innan.
- Att laga mat och tvätta kläder och städa är inget nytt för mig men att jag ska behöva handla själv, hantera mina egna pengar. Var inte något jag var beredd på. Han säger att experimentera och ta risker är något han gillar. Att kunna göra vad han vill när han vill.
- Det händer ju att man tappar kontroll då och då.
Hanna fortsätter sedan med balansen över skolarbetet.
- Sen kan jag inte riktigt fokusera på skolan som jag kanske vill då jag har andra saker att göra.
Medan Noah fortsätter på ansvaret som kommer med att bo själv.
- Att flytta ut har lärt mig en hel del saker och jag har automatiskt tvingats ta ansvar över mitt eget liv eftersom det inte finns någon annan som kommer göra det år mig. Så svaret på din fråga är ja, jag tycker om att bo själv.
Detta bevisar då att även om vi går på samma skola och bor i samma stad upplever vi saker olika. Det är en stor faktor om man klarar av att balansera skolarbete, hem och kompisar. Allt beror på vem man är som person, vilka förutsättningar man har och personens sociala vanor. Men för det mesta kan man säga att ungdomar tycker det är bland annat spännande att bo ensam och ta de ansvaret.
Jag tror att eftersom man får välja egen skola med inriktningar utifrån sina intressen, samt träffa nya människor med liknande, kan det bli mycket lättare och roligare i skolan. Därav blir det automatiskt lättare med andra vanor som att ta hand om ett eget hem.
Varför det amerikanska politiska systemet är bristfällig
Av RYMDGYMNASIET
Publicerad 2020-11-08 16:14
Dagens politiska landskap i USA är ett intressant fenomen. På vänster har vi en dement gamling och på höger har vi en dement gamling. Om man ska rösta i USA väljer man oftast en av politikerna för att man verkligen inte vill ha den andra som president. I denna text ska jag skriva varför det ofta blir såhär i amerikanska val.
Dagens politiska landskap i USA är ett intressant fenomen. På vänster har vi en dement gamling och på höger har vi en dement gamling. Om man ska rösta i USA väljer man oftast en av politikerna för att man verkligen inte vill ha den andra som president. I denna text ska jag skriva varför det ofta blir såhär i amerikanska val.
Människan har genom alla tider tittat upp på stjärnorna som så vackert glittrar i himlen och undrat, vad finns där ute? Det senaste århundrandet har vi fått lite koll på den värld vi lever i. Vi vet att stjärnor är gigantiska gas klot. I mitten av galaxerna finns det ett svart hål, som äter upp solsystemen den drar mot sin mörka mitt. Men en fråga har alltid kvarstått, hur stor är rymden? Finns det ett slut på rymden eller är den oändlig?
Frågan om rymden är oändlig har skapat en debatt redan innan vår tideräkning. Spjutargumentet började ca 99 f.v.t – 55 f.v.t där Lucretius, en filosof och poet, påstod att det som binder universum måste i sin tur bindas av något. Detta argument var mot filosofen Aristotle som påstod att rymden istället är en sfär. Han påstod att jorden är rund då allt drar sig till mitten och så gör resten av universum. Ännu idag fortsätter denna heta debatt.
Jonnie Järnmark är fysiklärare på Rymdgymnasiet i Kiruna och har tidigare jobbat med radioastronomi på Chalmers. Han har som många andra funderat över just denna fråga.
-Jag tror att rymden är oändlig eftersom de nuvarande teorierna inte går att komma ikapp de delar av universum som ligger långt borta och dessa delar åker hela tiden bort från oss med en svindlande hastighet, Förklarar Jonnie i intervjun över mail.
Möjligheterna
Om universum då är oändligt, betyder det att om du går mot ett håll ut i rymden, så kommer du tillslut märka att det finns en grupp partiklar som är likadana. Om du åker tillräckligt långt ut kommer du tillslut hitta en grupp partiklar som är en kopia av dig själv. Det finns däremot olika definitioner av universum. Allt som existerar är universum men den andra definitionen är allt vi vet finns, alltså det vi har sett är universum. Det innebär att vårt universum är 14 billioner ljusår stort åt alla håll. I fallet man använder sig av den senare definitionen handlar det om multiuniversum. Det existerar alltså andra universum som vi inte kan se eller vet om. I ett oändligt universum eller i multiuniversum så kan även fysiken kunna ändras. Man menar att fysiken vi känner till kanske inte är samma vid en annan del av universum. Det kanske finns mer än ett Big Bang eller olika versioner av Big Bang.
Jonnie utvecklar vad konsekvenserna i ett oändligt universum skulle innebära:
-En konsekvens av detta blir att vi om några miljarder år kommer se mycket mindre antal stjärnor efter som ljuset från nyfödda stjärnor långt borta aldrig kommer fram till oss. Stjärnorna nära oss slocknar pga. bränslebrist.
Universumets slut
Många forskare påstår att rymden är en sfär liknade form medan andra påstår att den är platt. I teorin där rymden är en sfär tror forskare att man inte kan åka utanför. Om man åker åt ett håll kommer du tillslut hamna där du började. I ett universum som tar slut finns det bara en typ av fysik. Endast ett Big bang har inträffat där hela universum skapades. Men om Big Bang skapade ett universum som tar slut, vad fanns innan? Det är omöjligt för oss att veta men en av teorierna är att det fanns ett annat universum som kollapsade till en punkt för att sedan explodera och skapa Big bang. Detta innebär att universum kollapsar och skapas igen. En teori som går hand i hand med detta är att hela universum slukas upp av svarta hål som sedan blir ett, exploderar och skapar ett nytt universum.
Kommer vi någonsin få svaret?
Avslutningsvis har båda sidorna av debatten stora brister. Flera problem uppstår när man tänker på att rymden är oändlig. Vi vet ungefär när rymden började expandera vilket ifrågasätter hur det skulle kunna vara oändligt. Problem uppstår även när man tänker att rymden har ett slut. Vart kom allting från början? Någonstans måste partiklarna kommit från när Big Bang inträffade. Om universum kollapsar på sig själv i en cykel, måste cykeln ha startat och hur? Debatten har existerat i över 2000 år och ingen vet hur länge den kommer fortsätta.
Många ungdomar längtar efter att flytta hemifrån och vara självständig. Men hur går det när de faktiskt gör det? På Rymdgymnasiet så har nästan alla elever flyttat hemifrån för att gå på det gymnasiet, men hur går det egentligen för dem? I detta reportage så har vi frågat elever som har flyttat hit men också lärare på skolan som har fått se hur eleverna påverkas av detta från ett annat perspektiv.
Kiruna, en av Sveriges nordligaste städer. Med kalla vintrar, milda somrar och ett par månader om året då solen inte ens går upp är Kiruna onekligen en intressant miljö som inte riktigt liknar något annat. Trots det flyttar flera ungdomar hit varje år för att gå på en väldigt specifik skola. Att flytta hemifrån är en dröm som nästan alla tonåringar har haft. Om du själv är i den åldern eller om du har varit i den så vet du hur det är att ha den längtan efter frihet och efter att vara självständig. Känslan att inte ha någon som säger vad du får och vad du inte får lov att göra är jobbigt så det är bara naturligt att man i tonåren börjar fundera på hur livet hade varit om man inte hade någon som gjorde det. Fast det är ändå inte så ofta man ser någon göra det. Det är ganska ovanligt för människor att flytta hemifrån när dem är mellan 15-16 år gamla men nu ska vi se hur det faktiskt går när man gör det.
Björn Andino går på Sveriges nordligaste skola, Rymdgymnasiet i Kiruna och han har precis flyttat ifrån Malmö för att gå där. Omväxlingen från det varma Malmö till det kalla och snöiga Kiruna är stor men det är en förändring som de flesta som börjar här är beredda på. Så vi kontaktade Björn för att faktiskt kolla upp hur det är att vara självständig och bo ensam i en sådan ung ålder. Så vi kontaktade Björn och vi bestämde att vi fick ta intervjun online på nätet. Då frågade vi Björn varför han valde att flytta i sån tidig ålder och han svarade.
-Jag flyttade hemifrån delvis för att gå på Rymdgymnasiet men också för att uppleva det riktiga livet.
Vi frågade sedan hur det är att ha allt extra ansvar som han inte hade innan när han bodde själv och vilka vanor som skapats på grund av detta och då svarade han med.
-De vanor som jag utvecklat här är väl att diska och plocka undan efter mig men det kan variera från person till person. Så de vanor som jag tror att de flesta har fått blivit tvungna att utveckla när de flyttade upp hit är väl att laga mat och tvätta regelbundet.
Vi frågade sedan honom om hans matvanor och då svarade han att de inte är lika bra som de var när han bodde hos sina föräldrar. Han säger att det är delvis för att han inte har tid men också för att inte spräcka sin budget. Vi frågade sedan om han hade några planer över att flytta hem igen och då svarade han att han inte tror att han kommer det. Till sist så frågade vi om han skulle rekommendera andra ungdomar att flytta hemifrån tidigt och till det så svarade han.
- Jag rekommenderar det starkt, så länge man är redo för det.
Likt som Björn tyckte att ungdomar borde flytta hemifrån tidigare så stämmer det faktiskt överens med vår biologi som säger att vi borde flytta hemifrån vid ca 16 års ålder eftersom det är då människor är biologiskt redo att göra det. Det är därför ungdomar får känslan att dem vill flytta hemifrån vid den åldern säger Lisa Holmström, biolog och lärare på Rymdgymnasiet.
Vi ville dock ha en åsikt från någon som har hållit koll på eleverna på Rymdgymnasiet ett längre tag och kan säga hur deras hälsa och liknande är när de precis har flyttat hemifrån så då frågade vi Lisa Holmström lärare på Rymdgymnasiet. Som lärare här har hon upplevt mer av Kiruna och livet här än många elever på skolan. Första frågan vi ställde var om just hälsan på eleverna den första terminen och då svarade Lisa.
-Det finns två typer av hälsa, den mentala och fysiska men de går båda på samma tre principer: motion, sömn och kost. Vad jag har sett så kan alla tre försämrats från terminsstart till höstlovet. Vilket kan både leda till dålig fysisk hälsa men också en dålig psykisk hälsa.
Sen frågade vi om varför folk väljer att avbryta sina studier och åka hem och då sa hon.
- Det är delvis på grund av familj och sånt men också på grund av att de inte klarar av stressen av att flytta hemifrån utan att känna en enda person.
Vi frågade också om hon såg några fördelar med att flytta hemifrån när man är så ung och då svarade Lisa.
- Ja, absolut. När du flyttar hemifrån vid gymnasiet så lär du dig att ta hand om dig själv och hur tufft livet är i en tidig ålder. Vilket är väldigt positivt för många andra lär sig inte det förrän de har börjat högskola vilket blir mycket jobbigare eftersom att då måste de anpassa sig till det tuffa studentlivet samtidigt som de ska lära sig att ta hand om sig själva.
Till sist frågade vi om hon tycker att flytta hemifrån tidigt är bra och då sa hon.
-Ja, för du lär dig inte bara att ta hand om dig själv då också utan du lär dig hitta dig själv under denna tiden och desto tidigare man gör det, desto bättre.
Så ska man flytta hemifrån om man får chansen när man är 16? Enligt de som har gjort det och de som har observerat dem göra det så säger båda parter ja, Så hamnar du i en situation där du ska flytta hemifrån när du är ung så ska du inte oroa dig, du är gjord för att göra det och du kommer att växa som person genom den resan.
9 av 10 elever i 13–18 års ålder sover för lite under nätterna, det kan handla om flera timmar som saknas för att få den sömn en tonåring behöver. Det är väldigt vanligt att tro att detta handlar om att tonåringarna sitter uppe och spelar TV-spel eller kollar på mobilen, men faktum är att det definitivt inte är den stora anledningen till detta.
9 av 10 elever i 13–18 års ålder sover för lite under nätterna, det kan handla om flera timmar som saknas för att få den sömn en tonåring behöver. Det är väldigt vanligt att tro att detta handlar om att tonåringarna sitter uppe och spelar TV-spel eller kollar på mobilen, men faktum är att det definitivt inte är den stora anledningen till detta.
Varje månad lägger livmoderbäraren i genomsnitt cirka 80 kronor per månad på mensskydd enligt en uträkning publicerad av SVT år 2020. Det blir sammanlagt ungefär 38 400 kr under en livstid beroende på hur mycket man blöder. Detta tycker vi är skamligt eftersom mens är en biologisk process som ingen människa kan rå för. Är det då rimligt att man utan stöd ska behöva finansiera detta på egen hand?
Varje månad lägger livmoderbäraren i genomsnitt cirka 80 kronor per månad på mensskydd enligt en uträkning publicerad av SVT år 2020. Det blir sammanlagt ungefär 38 400 kr under en livstid beroende på hur mycket man blöder. Detta tycker vi är skamligt eftersom mens är en biologisk process som ingen människa kan rå för. Är det då rimligt att man utan stöd ska behöva finansiera detta på egen hand?
Föreningen Elevkåren på Rymdgymnasiet har haft ett evenemang vid namn Banana Kill, där elever kämpar för att vara den sista som är kvar med sin Banan.
Vad är Bananakill?
Bananakill är mer eller mindre en lek som alla elever på skolan kan vara delaktiga i. Meningen med Bananakill är att man ska "döda" den person man har på sin lapp, för att sen få den personens lapp och sedan ta över deras mål att jaga. Så mer eller mindre får alla lever leka Hitman i början på varje år. Leken håller på så länge den behöver eller tills de som håller i spelet har tröttnat på att vänta och de bestämmer något.
Historien bakom Bananakill
Moa Vennerberg säger att hon inte kan svara på hur det blev till då hon inte var med eller hört om det. Men Moa säger att den verkar vara från 2014, då hade den inte samma namn. Den kallades först för Killergame men Moa berättar att det var i princip samma sak förutom med ett annat namn. Men det var vid 2017 man började kalla det för Bananakill, det var vid 2017 när det bytte namn och det har hetat Bananakill sen dess.
Vilka håller i det?
Det är elevkåren som håller i det och Moa är en medlem i Elevkåren och hon berättade att hela elevkåren är med och diskuterar och utvärdera över hur det har gått och alla är delaktiga. Det är 8 stycken i elevkåren och de delar upp arbetet men de utser ungefär 3 stycken som håller i själva spelen. De 3 får köpa alla bananer, vem som får vilket offer och planera själva spelen. Moa meddelar också att Bananakill är populärt ibland eleverna och att det brukar vara majoriteten av skolan som är med och deltar i spelen.
Vad tycker Moa?
Moa tycker att spelen är roliga. Hon säger att det är lika kul att hålla i spelen som att vara med i det. Moa säger också att under alla hennes år på Rymdgymnasiet så har Bananakill varit väldigt uppskattat av eleverna och att det redan var uppskattat av eleverna sen innan hon kom dit. Men hon tycker också Bananakill ger folk lite mer koll på de andra i skolan och ibland skapar det även nya relationer.
Vad tycker Albin?
Albin var en av de 2 vinnarna år 2020. Ifrån min intervju med Albin så fick jag reda på att han inte fick någon kill alls. Han kom på delad förstaplats genom att akta sig och vara försiktig. Men han berättar att under själva spelen så var det nervöst men kul och han var lite rädd för att själv bli tagen. Men han och den andra tog aldrig varandra så att elevkåren blev trötta på det utdragna och avslutade spelen med en delad vinst. Priset delades på 2 till de olika vinnarna, men Albin hade en pakt, så Albin delade sin halva med sin kamrat. Dock meddelar Albin att om de inte hade avslutat spelen så hade det varit en 50/50 chans för de båda att vinna. Men om han slutade att tveka så hade hans chanser ökat till att ha+ vunnit.
– vara feg och överleva, sa Albin andersson.
Lite extra fakta
Moa medddelar att i år/2020 var det 38st elever som deltog och hon vet ej exakt hur det såg ut de andra åren, men det brukar vara runt hälften av alla elever på skolan som är med i Bananakill.
En studie som publicerades av Folkhälsomyndigheten 2019 visar att runt 8 procent av både flickor och pojkar som frågades i årskurs 9 dricker minst 1 gång i månaden. Även om alkoholkonsumtionen har gått ner sedan 1900 talet är det fortfarande alldeles för högt för att vara acceptabelt och vi måste göra någonting åt det. Därför tycker vi att åldersgränsen för att köpa alkohol i butik borde höjas.
En studie som publicerades av Folkhälsomyndigheten 2019 visar att runt 8 procent av både flickor och pojkar som frågades i årskurs 9 dricker minst 1 gång i månaden. Även om alkoholkonsumtionen har gått ner sedan 1900 talet är det fortfarande alldeles för högt för att vara acceptabelt och vi måste göra någonting åt det. Därför tycker vi att åldersgränsen för att köpa alkohol i butik borde höjas.
Lagligt i klassrummet men den som filmar i omklädningsrummet kan begå ett brott. Så här säger lagen om att smygfilma med Periscope.
Att livestreama okända människor på gatan är fritt fram, men den som smygfilmar en klasskompis i omklädningsrummet med appen Periscope kan faktiskt begå ett brott. Så här säger lagen om Periscope.
”Vid 50 hånglar vi”, ”vid 20 visar jag bh:n” eller ”se kuken vid 50”. Löften om ”jidder” med läraren "vid 10". Uppfinningsrikedomen flödar när det gäller att locka fler tittare till sina livestreamade filmer på Periscope.