Hur ska ungdomarna kunna få en hälsosam sömn?

Publicerad 2020-11-06 14:15

9 av 10 elever i 13–18 års ålder sover för lite under nätterna, det kan handla om flera timmar som saknas för att få den sömn en tonåring behöver. Det är väldigt vanligt att tro att detta handlar om att tonåringarna sitter uppe och spelar TV-spel eller kollar på mobilen, men faktum är att det definitivt inte är den stora anledningen till detta.

 

Sömnforskaren Wendy Troxel säger i sin Ted Talk att anledningen till att de flesta ungdomar inte får tillräckligt mycket sömn är att hormonet melatonin som får oss att känna oss trötta och hjälper oss somna, utsöndras hela 2 timmar senare än hos en vuxen. Detta innebär att om en tonåring vaknar kl. 6:00 är det den biologiska motsvarigheten till en vuxen som vaknar kl. 4:00, och de flesta vuxna tycker inte det är så mysigt att vakna så tidigt. Vissa tonåringar måste dessutom vakna mycket tidigare för att de bor långt ifrån skolan och måste ta bussen dit.

I en intervju med min klasskamrat Axel Krigsman frågade jag om det var svårt för honom att uppnå tillräckligt många timmars sömn.

- Jag tycker det är väldigt svårt att få tillräckligt mycket sömn när man måste vakna 6:30 så man ska hinna med bussen, svarade han på den frågan.

Detta är ett problem som inte bara Axel har, utan det är många elever på skolorna i Sverige som har problem med detta.

– Om skolan började senare skulle jag ha mycket lättare att få 8-10 timmars sömn och detta skulle påverka mina betyg och andra prestationer positivt. Det vet jag för de dagar jag har sovmorgon presterar jag mycket bättre i skolan, säger Axel när jag frågade vad han skulle tycka om skolan började senare varje dag.

Ett vanligt motargument är att tonåringar måste lära sig att vakna tidigare så de är redo för arbetslivet, men det är som att säga åt en 2-åring att den inte får sova på dagen annars kommer han inte vara redo för förskolan.

En studie (Wahlstrom, 2014, University of Minnesota) som utfördes på 9 000 elever visade att en sovmorgon som endast är 30 minuter längre påverkar resultaten i skolan och förbättra deras mentala hälsa. Om skolan börjar tidigast 8:30 kommer 60% av eleverna kunna nå minst 8 timmars sömn. Undersökningen visade även att elever som fick mindre än 8 timmars sömn löper en mycket högre risk för depression, överdriven konsumtion av koffein och det är större risk för eleverna att ta dåliga beslut när det gäller konsumtionen av andra substanser som t.ex. narkotika eller alkohol.

Samma studie visade att 75% av eleverna ville börja 8:30 eller senare och 50% av alla elever ville börja 9:00 eller senare. Detta visar att många ungdomar tycker att detta är ett problem.

Slutligen vill jag säga att många ungdomar i Sverige får alldeles för lite sömn för att klara av skolan och det borde vara en skyldighet för skolorna att se till att alla ungdomar får tillräckligt mycket sömn. Eftersom detta är ett ganska stort problem i samhället tycker jag skolpolitikerna borde ta tag i detta istället för att bara ignorera det.

Källor: (1) Wrendy Troxel, (2) Axel Krigsman, (3) Kyla L. Wahlstro
Skribent

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional