Nedzad, 60 år och arbetar som civilingenjör. Redan när han var 15 år gammal visste han säkert vad han ska syssla med resten av livet. Då lämnade han sin by i Bosnien för en utbildning som ska möjliggöra och förverkliga sina yrkesdrömmar. Det beslutet har tagit honom runt i en stor del av världen.
Nedzad sitter vid bordet och jobbar fast det är en sen kväll. Lamporna runt hjälper honom att se skisserna från kärnkraftverket Ringhals.
- Det som motiverar mig att jobba såhär hårt är den känslan att man ger världen en ljusare framtid bokstavligt talat, säger Nedzad.
Han fortsätter att berätta att han har bott på ställen utan el som barn och som vuxen. Det låter långt från vår tid nu men egentligen är det vardag för många människor nu fortfarande.
- Mitt jobb i Sweco innebär allt runt reläskydd på olika elkällor som kärnkraft, vindkraft och vattenkraft. Som konsult jobbar jag på många olika ställen och framförallt löser utmaningar och problem som vissa företag har. Så jag gör inte samma rutinerat jobb hela tiden utan varje uppdrag ser olika ut.
Nedzad har jobbat för Sweco i 20 år både i Göteborg och Stockholm kontor. Han beskriver Sweco som ett företag som jobbar mycket med hållbara lösningar samhällen.
- Sweco är ett koncernföretag och är verksamma i olika områden som energi, miljö,bygg etc. Miljöfrågan är det gemensamma röd tråd genom hela företaget. Sweco bygger, planerar, konstruerar hållbara samhället och städer för framtiden.
Han fortsätter entusiastiskt med att säga:
- Vårt mål är att Sweco ska vara miljöneutral år 2040. Vi strävar efter att använda de bästa lämpade tekniska systemen. Vi stödjer och respekterar alla mänskliga rättigheter enligt definitionen i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Sweco tillåter inte barnarbete vare sig i någon del av sin verksamhet eller någon affärspartners verksamhet och tillåter varken olagligt arbete eller tvångsarbete.
Swecos plan om hållbara samhällen verkar väldigt bra. Men gör han något särskilt utanför hans jobb som är hållbart?
- När det gäller resor, samåker jag alltid när det är möjligt. Brukar undvika inrikesflyg och att köpa nya tekniska prylar, kläder, bilar och telefoner utan använder dem så gott det går. Kort Sagt funktion förre mode.
Nedzad har jobbat i många olika länder. Där hållbarhetsfrågor ser helt olika ut.
- När jag jobbade i Tanzania kändes det som om jag åkte tillbaka 100 år i tiden. På vissa ställen så är det inte en självklarhet om man har mat på bordet eller tak över huvudet. Man har ju inte så många val att välja mellan. Man använder det man har och köper bara det man har råd med och tänker inte så mycket på hållbarheten.
Han fortsätter och säga: Ett land måste ha bra ekonomi samt utbildning för att kunna tänka på hållbarhet. Å andra sidan. Invånare är inte vana med köp och släng samt utnyttjar inte naturliga resurser i samma grad som vid i Europa till exempel.
Han fortsätter att diskutera om första gången han var i Vietnam. När jag var i Vietnam för 25 år sedan hade de väldigt dåliga vägar, elnät och generellt dålig infrastruktur. Men när jag åkte dit för 15 år sen var jag i chock över hur de utvecklades på alla fronter. Väldigt arbetsamt folk som älskar att lära sig nytt. De tänkte inte på miljö i första hand men de strävade mot att producera lokalt och importera så lite som möjligt så deras påverkan på miljön är väldigt låg i jämförelse med utvecklingen. Fast hela västvärldens produktion flyttades till Asien. Så det är vi som påverkar deras miljö mest.
Nedzad är väldigt kunnig hur olika när det kommer till hållbarhet. Han har jobbat överallt i världen kring hållbarhet, han hjälper Sverige blir bättre samhälle men vad tycker han att vi borde göra för att förbättra miljön.
- Att bojkotta stora företag som oförenar andra länders miljö, använder sig av barnarbete, samarbetar med odemokratiska regimer och liknande. Man känner sig inte stolt när man köper billiga kläder och prylar fast det är smutsig produktion, lidande arbetare som arbetar där i sådan miljö.
När man pratar med Nedzad om hållbarhet så pratar han inte bara från ett svensk perspektiv utan från ett världsperspektiv. Nedzad ser världen som ett stort samhälle för att vi är beroende av varandra.
- Vi befinner oss i olika utvecklingsfaser, men man påverkar andra mer än vad man tror.