Sexbrott på nätet kan bli lättare att komma åt

Publicerad 2015-11-20 10:15

Sexuella kränkningar på nätet kan orsaka enormt lidande för den som drabbas. Nu ska regeringen se över lagstiftningen för att göra det lättare att komma åt gärningsmännen. Alexander Fahlström, som själv blivit utsatt, hoppas på en förändring. 

 

Mannen som trakasserade Alexander mejlade bilder på honom, hämtade från Alexanders eget Facebook-konto eller andra forum på nätet. 

 

– Han kunde till exempel mejla en bild och be mig att ta fler bilder på mig själv när jag visar magen och mejla till honom. 

 

Alexander polisanmälde två gånger, men det blev någon utredning blev det aldrig, eftersom polisen tyckte att det var för svårt att bevisa. 

 

– Det hände ingenting. Det ledde inte ens till utredning utan de lade ner ärendet. De sa att det inte fanns tillräckligt med bevis. Jag hade ändå filer där jag sparat hans facebook-meddelanden och msn-meddelanden och bilder. Men de behöver se när han trycker på knappen. 

 

De fanns flera anmälningar mot mannen som trakasserade Alexander, men eftersom de hamnat på olika enheter inom polisen så fanns inte den samlade bilden någonstans. 

 

Det var inte möjligt för polisen vid en enhet att gå in i andra enheters databaser och hitta alla anmälningar som gjorts mot samma person. 

 

– Det var ju ganska specifika grejer så det är jättelätt att se att det är han som ligger bakom. 

 

 Sedan polisen genomgick en stor omorganisation vid årsskiftet ser det annorlunda ut. Det går till exempel att söka på namnet på en anmäld person och hitta alla anmälningar som gjorts mot honom. 

 

Men det krävs mer för att komma åt de som ägnar sig åt sexuella kränkningar på nätet. Polisutredaren Ulrika Hammarin har länge slagits för att de här ärendena ska få en egen enhet, där de slipper att konkurrera mot andra brott. 

 

– De här ärendena hamnar på enheter inom polisen där man samtidigt utreder brott som bedöms som grövre och där det sitter människor som är frihetsberövade. Om en person är frihetsberövad måste det brottet prioriteras vilket innebär att nätbrotten blir liggande. 

 

Men det krävs också en speciell kunskap och drivkraft för att utreda sexuella kränkningar på nätet, menar hon. 

 

– Det här är brott som kräver en speciell kunskap hos utredarna. Man måste känna till hur nätet fungerar och hur sociala medier används av unga. Man måste också vara analytiskt lagd och beredd på att lägga ner tid på det, säger hon.

 

I Uppsala finns redan det här upplägget, med en särskild enhet som utreder den här typen av brott. Men nu tillsätter alltså regeringen en utredning för att ta reda på hur man kan öka chanserna att komma åt brott som begås över nätet – utan att gärningsmannen träffar sina offer i verkliga livet. 

 

Här hittar du motionen Skydd av barn för brott: https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Skydd-av-bar...

 

I dag har mannen som Alexander anmälde för flera år sedan blivit dömd för att ha trakasserat en 14-årig flicka på nätet. Sedan dess har hans trakasserier mot Aleander upphört. 

 

– När det finns en dom så finns det plötsligt något att gå på. Då blir det lättare för dem som anmäler nästa gång.

 

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional