Arbetsskadan som tvingade Fredrik att sadla om

Publicerad 2021-05-06 11:30

Jag har idag intervjuat Fredrik och vi får reda på bakgrundshistorien om varför han blev tvungen att sadla om till lärare. Vi får också reda på om hur mycket bygg och måleribranschen påverkar miljön. Dessutom, är måleri verkligen jämställt?

Fredrik Axell är 45 år gammal. Han är far till tre barn och bor i villa, och är även född och uppväxt i Göteborgs stad . Fredrik har hållit på med idrott större delen av sitt liv och i dagsläget är han tränare för ett innebandylag.

- Fritiden spenderar jag gärna med min familj i sommarstugan på en innebandyplan, eller vid en sjö med mitt fiskespö.

Leia Axell

Idag jobbar Fredrik som yrkeslärare. Innan har han arbetat både som målare och byggare i 24 år. Som lärare har han jobbat som i 3 år, först på vuxenutbildning och sedan på gymnasienivå.

Det var aldrig en tanke att bli lärare från första början, utan det var en arbetsskada som gjorde så att han var tvungen att sadla om.

- Jag fick en förslitningsskada i axlarna. Så går det när man inte arbetar ergonomiskt. Å då bestämde jag att det bästa jag kunde göra var att lära ut de sakerna jag älskade att hålla på med.

Miljötanken på arbetsplatserna

Leia axell

Inom byggbranschen så är ju hållbart byggande en förutsättning för både miljön och den kommande generationen. Att man verkligen hushåller med allt byggmaterial som finns, att man tar vara på de resurser som existerar och att man bygger husen så energisnåla som möjligt. Därav att man använder sig av de olika bra uppvärmningssystemen som finns inom bygg numera .

- Man försöker ju få ner energianvändningen mer och mer så där skulle jag vilja säga att byggbranschen tagit ett jättekliv när det gäller den biten. 

Han fortsätter vidare:

- Där ligger väl målerit också och kämpar med det men det kände dock som att dem har en bra bit kvar att uppnå samma resultat och det är ju väldigt mycket på grund av de gamla färgerna som var för dem släpper väldigt mycket och flagnar och det är ju det som måleribranschen krigar med.

Måleribranschen har ändrat sig väldigt mycket med de vattenbaserade färgerna än med dem lösningsmedelsbaserade färgerna som har varit. Måleribranschen får ju inte använda rena oljefärger i dag. De har ju gått in mer på dem emotions färger som är en blandning mellan vatten och olja och det gör ju att dem är vattenlösliga färgerna.

-Sen har ju kravet på måleribranschen blivit det här med pensel tvättar och sånt här du får ju inte lov att tvätta penslar rakt ner i ett vanligt avlopp vilket är jättebra och minskar mikroplaster i våra hav. så så sett har det blivit mycket bättre, säger Fredrik.

Fredriks tips till andra är att folk skall följa de nyaste råd och rön som finns inom byggbranschen och att man verkligen ser till att följa byggreglerna och normerna som är. Han tycker även att de som anlitar byggare anlitar svensk byggkraft då det är skiljer sig mycket på kvalitet och miljötänk inom det olika länderna och en förutsättning är att dem kan språket då det minska vissa problem och normerna skiljer sig mellan länderna.

- Jag skulle inte säga att arbetsmiljön skiljer sig så mycket mellan bygg och måleri då de oftast måste dela arbetstid. de två största skillnaderna är väl dem två olika typerna av arbetsmiljö är byggarna har oftast buller som den största problems källaren medans målarn har slipdamm.

Är det verkligen jämställt inom branschen?

  • Fredrik Axell
  • Fredrik axell
  • Fredrik Axell
  • Fredrik Axell

- Jag skulle säga att både bygg och måleri är lika mansdominerad egentligen men det börjar komma in fler kvinnor i branschen. Det är väldigt positivt att det blandar sig för jargongen blir väldigt annorlunda på arbetsplatserna då. Tyvärr är det många kvinnor som hoppar av på grund av olika anledningar den största anledningen är nog när det är dags att bilda familj och skaffa barn och det pågrund av att det är så pass fysiskt och krävande arbete, säger Fredrik.

För att få in mer kvinnor i arbetet skall bör man fortsätta med arbetet som fackföreningarna har startat och ändra jargongerna och få en större acceptans på arbetsplatserna, menar Fredrik. Både Byn och Myn, alltså bygg- och måleribranchens fackföreningar, har gjort ett stort arbete men det är fortfarande en lång väg kvar.

Slutligen, vad tror du om framtiden för måleribranschen? Mycket ersätts ju idag med teknik och robotar.

Vårt arbete kommer aldrig kunna ersättas med robotar utan den dagen dem gör det så har vi ett problem med samhället då robotarna måste kunna tänka själv med problemlösningar då kommer vi ha ett helt annat problem en arbetslöshet, tror Fredrik, numera lärare på Praktiska gymnasiet i Göteborg, tidigare målare och byggare.

Källor: (1) Fredrik Axell, (2) nsva
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional