Livet med dyslexi och dyskalkyli

Publicerad 2023-02-15 09:30

Tänk dig att du sitter i skolan med en text eller sitter och gör matte men det enda du ser är en röra med massa olika bokstäver eller massa olika siffror . Precis så är det i vardagen för en person som har dyslexi och dyskalkyli.         

 

Jag har alltid haft svårt med att läsa, skriva och stava men inte förrän jag gick i 4:an så började vi utreda mig för dyslexi . I 5:an fick jag reda på att jag hade diagnosen vilket jag ibland tyckte var jättejobbigt: Det kan nog de flesta av oss som har någon slags av diagnos tycka. Det är svårt för en person som inte ha dyslexi eller dyskalkyli att förstå vad det innebär och hur vi ser på allt i vardagen. Jag har mött många som tror att de vet mer om dyslexi och dyskalkyli än vad jag gör.

Men här ska du , som inte har dyslexi, få en liten inblick i hur det är när vi ska läsa någon slags av text: Tänk dig att du sitter med en bok men det enda du ser är en enda stor röra. Alla meningar åker ihop och blir till en enda stor klump. I början av texten går det ganska bra, men efter ett tag när man börjar bli trött så tappar man lätt koncentrationen och allt flyter ihop. Tänk då att du ska läsa en hel bok.

Dyslexi är en läs och skrivsvårigheter det betyder att man har svårare att lära sig att läsa, skriva och stava än en person som inte har dyslexi. Dyslexi är ärftligt och cirka 5-8 procent av befolkningen får diagnosen. Det är vanligt att samtidigt som man får dyslexi så förekommer det andra funktionsnedsättning som adhd, språkstörningar och dyskalkyli. Man kan inte bli av med dyslexin men dock kan man minska svårigheterna genom olika hjälpmedel som t.ex ett skrivprogram. Dyslexi behöver inte hindra ditt liv, med stöd och hjälp av familj, kollegor, kompisar och lärare så kommer det inte hindra dig från att leva ditt liv.

Vad är då egentligen dyskalkyli?

Det är många som undrar vad dyskalkyli egentligen är. Ni ser förmodligen en massa olika mattetal när ni öppnar en mattebok. Det enda jag ser är en enda stor röra med en massa olika tal. Ibland ser jag inte ens mattetalen. 

Dyskalkyli innebär att man har svårt att hantera siffror och förstå antal och mängd. Ungefär var tjugonde svensk beräknas ha räknesvårigheter, men orsaken behöver inte vara dyskalkyli. Man kan inte bli av med dyskalkyli heller, men med bra träning och rätt hjälpmedel behöver inte svårigheterna bli ett stort problem.

Ibland tycker jag faktiskt att dyslexi och dyskalkyli är till en hjälp, för mig. Jag har hittat hur jag lär mig som bäst och tack vare dyslexin och dyskalkylin så har jag vågat fråga mer om hjälp både i skolan men även hemma när jag ska göra läxor eller ska skriva något.

De här diagnoserna är ju en del av mitt liv och något jag ska lära mig att leva med. Och redan nu är jag en god bit på väg.

Skribent

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional