Av EMMA HOGSTRAND, LINN FRYK, ELSA LINDHOLM OCH EMILIA RODI
Publicerad 2018-02-20 21:15
Tillsammans med eleverna från språkintroduktionsklassen har vi gjort ett reportage där vi besöker varandras hem och kvarter. Vi fick träffa Idriis och Rohullah som bor i Fisksätra.
Det börjar med att vi går till Mcdonalds och äter lunch tillsammans. Idriis och hans vän Rohullah berättar att de brukar äta där i princip varje dag och vi pratar lite lätt för att lära känna varandra. Innan vi går därifrån får vi lära oss några ord på “Dari” och sedan åker vi hem till Elsas villa i Trångsund.
Nästa gång vi träffas åker vi med Idriis hem till Fisksätra. Besöket börjar med att vi går ner till fotbollsplanen där Idriis brukar hänga med Rohullah och hans andra kompisar.
Där finns det även en basket och tennisplan, men de båda föredrar fotboll. Det märks att de har en passion för fotboll för att de lyser upp när de pratar om
sporten och berättar gladeligen vilken position de spelar på.
Sedan går vi ner till vattnet och får höra historien om hur Idriis kom till Sverige. Han reste bland annat genom Etiopien, Sudan och Libyen. Det tog totalt tre månader att resa från Somalia till Sverige. Idriis har många minnen från den riskfyllda resan.
– I Libyen fanns det ett ont folk som kallas “mgaffeh” och om du inte betalar pengar kan de döda dig. De har vapen och är onda. Några personer utgör sig för att vara doktorer. Om du blir skadad tar de hjärtat och njuren och lämnar dig att dö, säger Idriis.
Under resan genom Libyen i slutet av september förra året fick Idriis gå långa sträckor och ibland jobba på vägen. Han reste med sin kompis som nu bor i Finland och de pratar ibland med varandra på Facebook. Kvar i Somalia finns Idriis familj som består av hans mamma och fyra syskon. De har ingen telefon så de har ingen kontakt med varandra.
Idriis berättar att det kändes bra att komma till Sverige.
– Det är ett fint ställe, regeringen tar hand om dig, de ger dig mat och ett ställe att sova på. Det är ett lugnt land, det är inget krig.
Han kom till Stockholm först, sedan flyttades han upp till Umeå och sedan fick han veta att han fått boende hos en familj i Nacka i Stockholm. Han fick säga om han ville bo där eller
inte. Han tackade ja.
– Ibland vaknar jag upp på nätterna och kommer ihåg vad jag har gått igenom. Det är väldigt svårt att glömma bort vad som har hänt. Men nu har jag det bra som du ser, jag är väldigt
glad, jag går i skolan, jag har vänner.
När vi går igenom trädallén mot Idriis gata frågar vi om han någonsin skulle tänka sig att åka tillbaka till Somalia. Innan han svarar tänker han efter en stund.
– I Somalia finns det landminor överallt, så ibland när man går exploderar de. Regeringen där tvingar en att jobba för dem och om du inte gör det så dödar de dig. Att leva eller dö beror på vilket tur man har, några jobbar och får leva och några dödar dem. De tränar 10, 13, 14 åringar (barn) för att skjuta folk. De saknar mänsklighet. Jag saknar Somalia ibland, men inte terroristerna.
Lägenheten är separerad så att Idriis har en dörr och familjen som han bor hos har en annan. Från lägenheten kan han gå ut genom en dörr och då kommer han in till familjen där köket,
badrummet och vardagsrummet finns. Han visar vardagsrummet och berättar att han brukar sitta där med sina kompisar och kolla på fotboll på tvn och heja på sina favorit lag med en kopp te i handen.
– Varje lördag kommer de hit och så tittar vi tillsammans”, säger Idriis.
Efter vardagsrummet är det dags att gå vidare till Idriis sovrum. Där har han en TV och ett skrivbord där han surfar på nätet eller gör läxor. Han brukar även kolla på “lära sig svenska” videos på youtube och lära sig av dem. På spegeln och skåpet han har i sitt rum sitter det flera lappar, där det står vad han ska göra på dagarna, aktiviteter och läxor. Han berättar att boendet är annorlunda i Sverige, här bor han i ett eget rum jämfört med i Somalia då de bodde 5 personer i ett rum.
– Det var fantastiskt att komma till Sverige och ha ett eget rum och egen tv, det hade jag inte i Somalia. Jag har en mobil, jag har möjligheten att spela fotboll, att gå i skolan. Man har
stora möjligheter här”. I framtiden vill Idriis lära sig bra svenska och jobba. Han vill studera IT, dataprogrammering.