Baskettränare Magnus Hallberg hade stora mål om att bli basketproffs men när livet kom emellan gav drömmarna vika. Detta resulterade till att han istället ville få andra ungdomar att lyckas med sina drömmar, Därav blev han baskettränare. För att ge dem en bra kunskap gällande basketen så anser Magnus att det är viktigt för dem att ha en bra gemenskap i laget för att alla ska nå sin fulla potential. Därför så vill han se till att alla i laget känner sig som en del i familjen då han vet av egna erfarenheter hur viktigt det är.
Ljudet av studsande bollar i den ekande hallen dämpas. En lång man visar mig vägen med en hand liknande rörelse och stiger fram samt ber mig att stiga upp på läktaren.
Det starka basket intresset väcktes redan som 12 åring och har aldrig slutat utvecklas sedan dess. På grund av svagt internet spenderade Magnus hallberg, 52 år mycket tid på basket träningarna i Hovåsskolan. Han berättar att motivationen främst kommer från sportens och lagets sammanhållning och stämning.
Magnus berättar att målet var att självklart spela i den högsta ligan men tyvärr gick den drömmen aldrig i uppfyllelse, utan det närmaste han kom var division 1. Däremot har han varit delaktig och och startat Högsbo Baskets senaste ligalag på herrsidan, men även Gothia Basket. Efter att ha funderat över sitt val beslutade han sig för att lämna arbetet med Gothia Basket. Det är alldeles för kortsiktigt och man är aldrig bättre än sitt senaste matchresultat berättar Magnus. Istället vill han fokusera på långsiktig arbete och se ungdomar utvecklas samt skapa karriärer inom basketen med hjälp av proffsen som inspiration. På så sätt ökar breddas spelarnas kunskaper samtidigt som föreningen växer och frodas.
På frågan om hur Högsbo hanterar pandemin berättar Magnus att de måste följa reglerna som gäller från riksidrottsförbundet och folkshälsomydigheten dessutom berättar han att de får ha max 40 pers per hall, de har inga matcher, ingen publik och de försöker tvätta händerna före och efter träningar.
Pandemin har påverkat Magnus på ett väldigt negativt sätt inom olika aspekter, till och börja med så får han i stort sätt inte träffa någon men det har även påverkat honom då han inte kan genomföra
några evenemang. Magnus hoppas att ungdomarna får börja tävla igen samt i förlängning jobba lite med evenemang.
Coronapandemin fortsätter fortfarande att spridas mellan ungdomar och äldre men Högsbo Basket ser till att smittspridningen minskas på så sätt att tvätta händerna innan och efter träningar, ha distans mellan varann så mycket så möjligt och använda munskydd när spelarna åker kollektivt.
- Sen så tycker jag att man inte ska vara rädd för att träna men om man är sjuk så ska man naturligtvis stanna hemma.
Magnus och Högsbo har väldigt bra koll på hur de kan minska smittspridningen.
När jag frågade Magnus om hur sport kan bidra till ett bättre social hållbarhet så förklarar han att sport är en väldigt stor del av social hållbarhet och är en arbeten där killar och tjejer får träffas umgås och ha det tryggt.
- Det är därför vi håller på med Högsbo Basket att det ska vara ett tryggt ställe att träffas på utanför den sport man tycker om Då tror jag att man mår bra både fysiskt och psykiskt och man håller sig borta från den miljön man inte trivs och mår bra på.
Innan vi avslutar vårt samtal så svarade Magnus på en fråga om vad för hållbarhet som var viktigast för honom. Han förklarar att alla är ju egentligen lika viktiga, om social hållbarheten inte skulle finnas i föreningen så skulle de inte ungdomarna inte ha möjligheten att utöva sin sport. Han talar samt om att den ekologiska hållbarheten är tanken om hur världen ser ut.
- Jag hörde idag en flygresa till Stockholm motsvarar 76000 tågresor och man kan själv förstå att vi människor bör åka med tåg.
Men han brinner mest för den sociala hållbarheten eftersom att han kan skapa bästa förutsättningar som tränare och ordförande för Högsbo.