”Det var svårt att göra bra val när jag hatade mig själv”

Publicerad 2023-11-10 16:30

När Linn var 14 år gammal gick hon igenom något som många unga i dagens samhälle går igenom. Hon är inte en kändis men hon har en historia som är värd att lägga märke till.

 

Det är tidig morgon och vi möter upp Linn på ett café. Linn sätter sig på andra sidan bordet och ljusstrålarna träffar hennes röda hår. Tekopparna framför oss ryker och vi börjar intervjua henne. Linn är 32 år och bor i Stockholm. Hon är en ensamstående mamma. Just nu bygger Linn upp sina betyg från gymnasiet då hon gick igenom en tuff tid med psykisk ohälsa.

En artikel som UNICEF skrev 27/06/2023 så drabbas nästan 20% av alla ungdomar av psykisk ohälsa och en av de var Linn. Linn berättade om hur det var att vara tonåring och ha psykisk ohälsa. Hon berättade även hur hon fick hjälp men också vad som förvärrade situationen. Linn led av psykisk ohälsa som självskadebeteende och depression. Allting började när hon var 14 år gammal och då var det jobbigast under de två första åren. Men det fortsatte ända upp i tjugoårsåldern.

” Det var svårt att göra bra val när jag hatade mig själv”

Linn växte upp i en kärleksfull familj med två föräldrar och en storebror. Hon fick mycket kärlek och hade alltid vänner men kände sig alltid konstig och utanför.

Vad tror du var orsaken till din psykiska ohälsa?

- Min mamma växte upp i en familj med alkoholproblem. Även fast min mamma inte själv hade problem så tror jag ändå att konsekvenserna påverkade mig. Men allting började på grund av otrygghet och extremt låg självkänsla. Jag kände alltid att något var fel.

Även frågor som ” Varför mår du dåligt?” fick mig att må ännu sämre. Den låga självkänslan som jag hade gjorde att jag tog dåliga val. Jag sökte mig till personer med missbruk och människor som inte var snälla mot mig. Jag hade ingen kraft att säga emot eftersom att jag kände samma sak. Jag skuldbelade ofta mig själv och det var svårt att göra bra val när jag hatade mig själv, berättar Linn.

” Bilden i mitt huvud blev min sanning”

Det tog ungefär två år innan hon fick hjälp. Hon fick då hjälp av BUP. Linn använde metoden DBT som är en beteendeterapi som fokuserar på att minska självskadande beteende. Hon var en av de första som fick hjälp av DBT.

Linn berättar att hon har kvar några negativa tankebanor som hon ibland kan komma tillbaka till. Hon faller inte tillbaka i beteendet men i tankarna. Det är något som Linn berättar att hon får kämpa med.

Har du några råd som du vill ge till människor som går igenom samma saker?

- Att söka hjälp är viktigt. Man får inte alltid hjälp men det är viktigt att försöka. Det viktigaste är att börja prata med folk hur man tänker och vad som pågår i huvudet. Man kan vara oemottaglig men man ska inte låta tankarna ta över och man är inte ensam i det man går igenom. Bilden i mitt huvud av mig själv blev min sanning och var det jag utgick ifrån.

Nu är kopparna tomma och det börjar strömma in folk på caféet. Det är härligt att höra att Linn tagit sig fram genom livet och att hon är där hon är idag, en mamma som jobbar sig framåt.

 

 

 

Källor: (1) UNICEF
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional